Nápoj o celkovém objemu 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Novější variantou je tzv. seattle style cappuccino, kde je místo husté pěny na povrchu tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem a po napití vytvoří příjemný, až sametový pocit v ústech.
Nejčastější chybou u mléčných nápojů je použití jiného extraktu než správného 30ml espressa. Další chybou je zbytečné přehřívání mléka nad 65 °C při jeho šlehání, kdy se jednak mění struktura bílkovin v mléce a s ní i chuť, ale také je již nápoj moc horký.
Pamatujte, správně připraveným nápojem na bázi espressa se nelze při napití popálit!
Úkolem baristy je vytvořit nápoj bez viditelných bublin, hladina kopíruje okraj šálku, nevyčnívá do kopce. Na cappuccinu nemá co dělat například čokoládový posyp, či snad dokonce skořice. Těmito měniči chutí se nejčastěji maskuje káva připravená z nekvalitních surovin.
Už vám barista připravil vaše cappuccino s obrázkem na povrchu? Této metodě se říká latte art a má dokonce své mistrovství. Jejím cílem je nabídnout zákazníkovi nejen lahodnou kávu, ale potěšit i vizuálně. Nejčastějšími motivy na cappuccinu jsou srdíčka, tulipány nebo tzv. rozety. Ale opět důležitější než jakýkoli obrázek je samotná chuť nápoje. Latte art je příjemný bonus.
Tu nejlepší kávu na cappuccino naleznete na našem e-shopu ZDE
Rezervace Obchod